top of page

Transplantacija kose - Savremena metoda presađivanja kose


Transplantacija kose ili restauracija je hirurška metoda koja omogućava premeštanje folikula kose sa davajuće - donor regije u regiju bez kose, ili gde je kosa proređena, to je primajuća - recipijentna regija.


Koristi se za tretman različitih oblika i stepena permanentnog gubitka kose kod osoba oba pola.


FUE (Follicular Unit Extraction) metoda transplantacije kose bezbolna je i najučinkovitija metoda presađivanja vlastitih folikula koja daje odlične rezultate i prirodan izgled.


Reč je o bezbolnoj operaciji koja se obavlja pod lokalnom anestezijom, bez uporabe skalpela i šavova, bez vidljivih ožiljaka stoga nije potrebno vreme oporavka već se svojim svakodnevnim aktivnostima možete vratiti u vrlo kratkom roku. Zahvat traje tri do šest sati, zavisno o broju folikula odnosno veličini regije zahvaćene alopecijom (gubitkom kose). Transplantacija kose FUE metodom se provodi na način da se pojedinačni folikuli dlake vade s područja gdje je kosa gusta, najčešće sa potiljka ili iznad i iza uha. Folikuli se potom pregledavaju pod mikroskopom kako bi se proverio kvalitet svakog pojedinog folikula te se potom presađuju na područje gde je gubitak kose vidljiv.


POSTUPAK


1. Kao i svaki organizam, tako je i svaka alopecija (gubitak kose, ćelavost) različita stoga je prvi korak prema transplantaciji kose ugovaranje termina za pregled vlasišta. Doktorka Bobana Milojković će Vas primiti i odgovoriti na sva vaša pitanja. Potom ćete zajedno odrediti cilj, odnosno područje transplantacije kose koje je potrebno obuhvatiti te definirati čeonu liniju rasta kose, u skladu s linijama vašeg lica i godinama. Za osobe koje nisu u mogućnosti doći na pregled, a interesuje ih presađivanje kose, konsultacije je moguće obaviti i putem telefona 060/410-1402 ili 065/472-6592


2. Nakon što ste dogovorili termin postupka presađivanja kose FUE metodom nakon kratke pripreme primenjuje se lokalna anestezija u područje vlasišta iz kojeg će se preuzeti folikuli. Folikuli vlasi se uzimaju iz donorske regije preciznim hirurškim instrumentom promera 0,8 do 1 milimetar, bez naknadno vidljivih ožiljaka. Na taj način moguće je izvaditi nekoliko vlasi u kraćem vremenu, čime se smanjuje vreme trajanja postupka. Na mestu s kojeg je folikul preuzet sutradan će nastati mala krastica koja nakon par dana otpada.


3. Nakon selekcije i preuzimanja, folikula, stavljaju se pod mikroskop te detaljno pregledavaju kako bismo imali garanciju kvaliteta svakog pojedinačnog folikula. Ovako detaljnim pristupom izbegavamo mogućnost presađivanja oštećenih folikula što ujedno povećava i kvalitet celokupnog postupka te konačni ishod čini boljim. Upravo zahvaljujući posvećenosti detaljima tokom cielog postupka, možemo garantovati visok udeo uspešnosti opstanka folikula i prirodni rast kose.


4. Poslednji korak pri transplantaciji kose FUE metodom je ujedno i najzahtjevniji, tokom kog kombinujemo vrhunske instrumente, strpljenje i znanje. Nakon što je pacijentu data lokalna anestezija u područje alopecije (potpune ili kompletne ćelavosti) pojedinačne folikule dlake stavljamo u ciljano područje.


FUE metoda primjenjuje se i za presađivanje brade i obrva.

bottom of page