top of page

REUMA - IMA LI LEKA?

Updated: Nov 12, 2022Dragi sugrađani,


Ukoliko osetite ponekad bol i ukočenost u zglobovima i mišićima, mi smo tu za Vas !

Bolovi mogu postati uporni i trajni, tj da traju više od nekoliko dana i mogu Vas sprečavati u svakodnevnom funkcionisanju. Tada je važno obratiti se lekaru reumatologu.


ŠTA JE VAŽNO ZNATI:


Koji su simptomi bolesti reume?

Ukoliko osetite pogoršanje tegoba pri promeni vremenskih prilika, naročito na hladnoći

Ukoliko imate povišenu temperaturu, osetite umor i brzo zamaranje

Ukoliko imate osip na koži, naročito ako je povezan sa lošim opštim stanjem

Ukoliko imate otok, crvenilo, ako osetite bolove, ukočenost u zglobovima

Ukoliko imate bolove u leđima, vratu, mišićima, tetivama

Ukoliko imate upalni proces, ili smanjenu pokretljivost


NAŠA SAZNANJA / SAVET:


U modernom svetu reumatska oboljenja su porastu, i to ne samo kod starijih ljudi. Sve češće i češće susrećemo degenerativna oboljenja kičme i zglobova kod mlađih osoba.

Neki univerzalni lek za reumu ne postoji, ali, Poliklinika Maxx medic i njen tim iskusnih lekara Vam savetuje da upotrebom odgovarajućih medikamenata, kao i odgovarajućom i izbalansiranom ishranom, pravilnom fizičkom aktivnošću (što je veoma bitno) kao i drugim metodama, reuma se može držati pod kontrolom, možete poboljšati Vaš kvalitet života i veoma uticati na mogućnost nastanka trajnih deformiteta.


Najćešće bolesti kojima se bave reumatolozi su: osteoartritis, reumatoidni artritis fibromijalgija, gonartroza, sistemski lupus…

ŠTA OBUHVATA PREGLED REUMATOLOGA?

Anamnezu – to je razgovor sa pacijentom o njegovim/njenim tegobama i bolesti, o eventualnim hroničnim bolestima, o prethodnim hirurškim intervencijama i o prethodnim bolničkim lečenjima, o pacijentovim bolestima u porodici (uoliko ih ima), o životnim navikama itd…

Uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju (ako postoji)

Fizikalni pregled

Savet i preporuku za eventualna dopunska ispitivanja (eventualne dodatne laboratorijske analize) i predlog o dodatnoj dijagnostici (ultrazvučno snimanje, skener, magnetna rezonanca)


KAKO SE PRIPREMITI ZA REUMATOLOŠKI PREGLED?


Pregled reumatologa je neinvazivan (bezbolan) i ne zahteva neku posebnu pripremu. Naš savet je da treba imati u vidu da su reumatske bolesti, po svojoj prirodi veoma kompleksne i ponekad je veoma teško da se dijagnostikuju. Ukoliko imate svu prethodnu medicinsku dokumentaciju veoma je važno da je donesete na pregled, kao i da uradite sve laboratorijske analize koje Vam je lekar rekao da uradite, iz razloga što bi to pomoglo donošenju prave dijagnoze.


UKOLIKO IMATE JOŠ PITANJA I TREBA VAM VIŠE INFORMACIJA? POZOVITE NAS !


Ukoliko želite da zakažete pregled u našoj poliklinici, mi smo uvek tu za Vas ! Slobodno nas kontaktirajte putem telefona: 060/410-1402

bottom of page