top of page

Pregled pulmologa 17.01.2023.


Pregled pulmologa/ pneumoftiziologamožete obaviti u utorak 17.01.2023. u privatnoj klinici Maxx Medic u Aleksincu.

Pregled pulmologa je pregled lekara interniste koji je specijalno obučen i ima veliko iskustvo u dijagnostici i lečenju oboljenja respiratornog sistema- nespecifičnih plućnih bolesti, opstruktivnih bolesti pluća, bronhijalne astme, malignih bolesti pluća i drugih stanja u kojima postoji respiratorna patologija.


Neki od najčešćih simptoma zbog kojih je potreban pregled pulmologa su kašalj, otežano disanje, pojačano stvaranje sekreta u disajnim putevima, sviranje u grudima.


Kod nekih ljudi, ovi simptomi su minorni i ne remete njihove dnevne aktivnosti, dok su kod većine ljudi ovi simptomi takvi, da dovode u pitanje njihov kvalitet života, smanjuju njihovu produktivnost u svakodnevnom radu, a u pojedinim slučajevima- bolesti pluća mogu biti i sa lošom prognozom.


Specijalista pulmologije pregled započinje razgovorom o vašim osnovnim tegobama, a zatim lekar pulmolog koristi internističke tehnike pregleda pacijenata i dodatne dijagnostičke metode, kako bi postavio tačnu dijagnozu i pomogao vam u izboru načina lečenja vaše bolesti.

Za bolesti pluća, veoma je važno da su prepoznate i otkrivene na vreme, tako da male korekcije u načinu ponašanja i adekvatna terapija mogu biti od velike koristi da sačuvate vaše zdravlje.


Kada se treba javiti pulmologu?


1. ukoliko kašljete duže od tri nedelje

2. ukoliko osećate “sviranje”u grudima

3. ukoliko imate kratak dah i otežano disanje

4. ukoliko osećate bilo kakav bol, stezanje ili pritisak u grudima

5. primećujete tragove krvi u ispljuvku

6. sumnjate da ste alergični - na polen, duvanski dim, grinje, prašinu,perje, ambroziju

7. imate, ili ste preležali upalu pluća


Ukoliko imate neke od ovih simptoma odmah nas pozovite na tel: 060/4101402


bottom of page