top of page

Padovi zimi – najčešći uzrok ozbiljnih povreda


Zimski meseci koje prate hladno vreme, sneg i leg su doba godine kada ortopedi imaju pune ruke posla. Na klizavim površinama se dešava puno nezgoda, uglavnom slučajnih, koje ipak zahtevaju lekarsku intervenciju.


Ova grana medicine je jako važna, jer bez lekara ove struke ne bismo mogli da tako lako saniramo prelome i povrede sa kojima smo se susreli. Neke od njih zahtevaju samo proces rehabilitacije, a one ozbiljnije i operacione zahteve koje mogu izvesti samo vrhunski stručnjaci.


Kod ortopedskih intervencija najbitnija je brzina, naročito ukoliko radi o povredama koje mogu ostaviti ozbiljnije posledice.


Ponekad je za pad dovoljan samo trenutak nepažnje, naročito tokom zimskih meseci. Kako pokazuju istraživanja, padovi se najčešće dešavaju prilikom izlaska iz kuća ili stanova, jer prilikom otvaranja vrata najčešće sklanjamo ključeve ili gledamo u mobilni telefon umesto u površinu koja se nalazi isped nas. Dovoljna je samo trunka leda kako bi smo izgubili ravnotežu i završili na zemlji. Ako se prilikom pada ne dočekamo pravilno, silina udara može biti prilično jaka što dovodi do preloma kostiju. U ozbiljnijim slučajevima, moguće su i povrede kičmenog stuba. Povrede su najčešće na nadlaktici i podlaktici- zato što instinktivno pokušavamo da rukama ublažimo pad što povećava intenzitet sile kojim su one izložene. Takođe, česte su i povrede kuka i kolena. Ukoliko su u pitanju blaže povrede, koje se manifestuju samo bolovima i otocima, sve što je potrebno jeste da određeni vremenski period provedete u stanju mirovanja. Nemojte pokušavati da odmah ustanete, jer ćete tako samo pogoršati situaciju u kojoj se nalazite.


Ukoliko vam je potreban ortoped, na raspolaganju Vam je privatna klinika Maxx Medic u Aleksincu. Tu smo za Vas, jer mi brinemo o Vašem zdravlju.

bottom of page